logo

•• KONZUMÁCIA PODĽA ROČNÉHO OBDOBIA - 5 porcií ovocia a zeleniny denne ••
 

Ak chceme byť zdraví, musíme sa zdravo stravovať, teda do svojho jedálnička musíme zaradiť aspoň 5 porcií ovocia a zeleniny denne. Ovocie a zeleninu je potrebné konzumovať hlavne čerstvé v surovom stave, vhodná je úprava ovocia a zeleniny mrazením, sušením, ale aj varením a pečením.

Zeleninu a ovocie je dôležité konzumovať podľa ročného obdobia, keďže:

  • čerstvá zelenina a ovocie obsahuje oveľa viac vitamínov, prospešných látok a pre zdravie potrebných antioxidantov, čo pri dovezených druhoch je málo pravdepodobné, lebo sú veľmi často zmrazované alebo chemicky ošetrované a upravované, aby vydržali dlhé skladovanie a manipuláciu pri prevoze -  to všetko spôsobuje stratu ich nutričnej hodnoty - krásne, ale bez chuti a dôležitých živín,
  • čerstvá zelenina a ovocie má úplne inú chuť a vôňu – napríklad paradajky, ktoré rástli a dozreli na slnku, majú sýtejšie zafarbenie, sú šťavnatejšie, sladšie, voňajú a veľmi dobre chutia,
  • čerstvá zelenina a ovocie sú počas sezóny dostupnejšie za podstatne nižšie ceny ako v inom mimo sezónnom období.

V zime by sme mali dávať prednosť pečenej koreňovej zelenine, kyslej kapuste, mrkvovému šalátu s petržlenom alebo zelerom, na jar by sme mali konzumovať listové šaláty, reďkovku, v lete paradajky, uhorky, cukety, papriku a podobne.

Čo sa týka ovocia, najväčší výber máme v lete, kedy plní aj hydratačnú a schladzujúcu funkciu. V zimnom období je vhodné konzumovať ovocie sušené, alebo uskladnené regionálne ovocie ako jablká a hrušky.

Najzdravšie ovocie je bobuľové ovocie – jahody, ríbezle, maliny, černice, čučoriedky, egreše, arónia, baza čierna, ktoré je kyslé, obsahuje málo cukru a má vysoký podiel fytonutrientov. Bobuľové ovocie má antibakteriálny, protiplesňový a protirakovinový účinok.

Pri konzumácii ovocia a zeleniny je dôležité klásť dôraz na ich kvalitu a pôvod – regionálne je najlepšie.

Prehľad niektorých druhov regionálne dopestovanej zeleniny a ovocia podľa mesiacov:

Druh zeleniny

I.

II.

III.

IV.

V.

VI.

VII.

VIII.

IX.

X.

XI.

XII.

paradajky

 

 

 

X

X

X

X

X

X

X

X

 

paprika

 

 

 

 

 

X

X

X

X

X

 

 

mrkva

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

 

kaleráb

 

 

 

X

X

X

X

X

X

X

X

 

cvikla

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

brokolica

 

 

 

 

X

X

X

X

X

X

X

X

tekvica

 

 

 

 

 

 

 

X

X

X

X

 

cuketa

 

 

 

 

X

X

X

X

X

X

 

 

 

Druh ovocia

I.

II.

III.

IV.

V.

VI.

VII.

VIII.

IX.

X.

XI.

XII.

jablko

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

hruška

X

X

X

 

 

X

X

X

X

X

X

X

marhuľa

 

 

 

 

 

X

X

X

 

 

 

 

jahoda

 

 

 

X

X

X

X

X

X

X

 

 

malina

 

 

 

 

X

X

X

X

X

X

 

 

ríbezľa

 

 

 

 

 

X

X

X

X

 

 

 

čerešňa

 

 

 

 

 

X

X

X

 

 

 

 

 

PRIHLÁSENIE
novinky
17.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme všetkým aktívnym školám za účasť a gratulujeme ví...
02.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, tešíme sa z množstva súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do akt...
28.10.2023
Ďakujeme za všetky aktivity, ktoré ste počas XI. ročníka Týždňa Hovorme o jedla spoločne na školách pripravili a z...
16.10.2023
Pár fotografií z dnešnej tlačovej besedy k zahájeniu XI. ročníka týždňa Hovorme o jedle, ktorá sa uskutočnila na ...